Wednesday, 5 August 2009

Masak - masak

Hahaha..entri kali ni pasal 1st time aku memasak makanan - makanan ini...Aku bukan la pandai sangat masak...tapi kalau tengok resepi, pastu masak...reti la jugak..at least aku kenal jugak bahan - bahan macam kulit kayu manis, bunga lawang...dalam tak pandai memasak...lepas jugak aku masak untuk raya tahun lepas...(walaupun rendang ayam tak seperti rendang ayam orang lain..tapi rasanya sama tau...)

Kalau tanya kat adik - adik lelaki aku, diorang suka kalau aku masak ayam masak merah..kalau tanya laki aku..tak habis - habis ngan nasi goreng dia..

Okla, sekarang aku nak tunjuk resepi untuk memasak....

1. Ikan Siakap Masak Sos Tiram


Untuk masak ikan siakap oyster sos ni, bahan - bahan yang diperlukan ialah:

---> sedikit cili padi, di potong (ikut kesukaan, nak pedas banyak @ sikit)



---> 2 ulas bawang putih, dicincang


---> 6 sudu Sos Tiram (ikut suka)
---> Air
---> Ikan Siakap

Cara - caranya:-

--> Goreng ikan siakap (ikan tidak perlu kunyit), kemudian angkat.
--> Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili padi sampai naik bau.
--> Masukkan Sos Tiram, sedikit air, kacau sampai sedikit mendidih, kemudian curahkan keatas
ikan siakap..
--> siap la, boleh makan...


2. Cempedak Goreng


Cara masak Cempedak Goreng, bancuh tepung beras, kemudian masukkan cempedak dalam bancuhan tepung tu, goreng jek...
hahahha...ni 1st time aku goreng cempedak...pastu incik hazo cakap, "hah, hangit ke..? aku jawab la.."tak hangit, cuma terbakar sket jek.." huhuhuhu...nasib la....asalkan boleh makan...terbakar - terbakar pun, laku je cempedak ni... :P

so..boleh la cuba masak ikan siakap ngan cempedak goreng ni...tapi ikan siakap tu memang best giler...terlompat - lompat kalau bau orang masak... :D

No comments:

Post a Comment